Ametist

(varijetet kvarca)
SiO 2

Nalazišta:

Brazil, Madagaskar, Urugvaj, Rusija, Kanada, Šri Lanka, Indija, USA, itd.

Boja:

Ljubičasta

Osnovni podaci:

Kristalizira u trigonskom sustavu. Magmatskog je postanka. Kristali su bogati formama, a najčešće imaju prizmatičan i piramidalan habitus. Sadrži uklopke drugih minerala, tekućina i plinova. Pri mehaničkom djelovanju (struganje, trenje) ima svojstvo luminiscencije.

Ima tvrdoću 7 . Ne kala se i ima školjkast lom. Može biti proziran, djelomično proziran i neproziran. Ima bijel ogreb, na plohama je staklastog a na prijelomu masnog sjaja.

Ostali
podaci:

Kristalni je varijetet kvarca. Najčešće kristalizira u okruglim šupljinama (geodama). Što je tamnije ljubičast to je vredniji. Ime dolazi od grčke riječi a (ne) methustos (opijenost).

Lijepo obojeni kristali su rijetki i vrlo cijenjeni u proizvodnji nakita. Brusi se u formi perle, miješanoj i štapića (baguette).

Zanimljivosti:

Naziv ametist potječe od grčke riječi amethystus u prijevodu bez pijanstva. Uz njega se veže grčki mit o osveti boga vina i zabave Dionisa običnom smrtniku koji ga je uvrijedio. Stvorivši bijesne pse, Dionis se odlučio se osvetiti prvom smrtniku koji naiđe. Naišla je prelijepa djevojka Ametista koja se uputila prema svetištu boginje Artemide . Vidjevši opasnost koja joj prijeti boginja Artemida pretvorila je djevojku u kip gorskog kristala. Kad je Dionis vidio prelijepi kip pokajao se i proplakao suze od vina koje su obojile kristal u ljubičasto te je tako nastao kamen Ametist kakvog danas poznajemo. Zbog ovog mita vjerovalo se da ovaj kamen štiti čovjeka od pijanstva.

Rimskim bogovima ametist je služio kao amajlija štiteći ih od upijajućih moći boga Bakusa. Omiljeni je kamen ruske kraljice Katarine Velike. Često ukrašava prste visokih svećenika.

Prema starim vjerovanjima čuva vojnike i lovce od  ružnih, loših misli, zaraznih bolesti i duhova.

Poznat je kao kamen sreće i duhovnosti koji donosi mir i blagostanje svakom ko ga nosi.

IZ NAŠE PONUDE

Sve artikle možete naručiti na telefon 01 3647044, mob, 095 805 7716,095 902 2779 ili na e-mail mineralexpo@mineralexpo.hr i kupiti ili pouzećem ili direktno u dućanu u Zagrebu, Badalićeva 7a, dvorišna zgrada.

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     
 
back
home
 
   
   
     
     
     
     
     
     
     
     
   
 
back
home