back
home

Oniks

Kuglice 8mm. Cijena 200 kn
Nalazište:

Brazil, Meksiko, Indija, Madagaskar, Argentina

Boja:

Crni, žućkasto smeđi, sivi, bijeli, gotove sve boje osim ljubičaste ili plave.

Morfologija
i geneza:

Kristalizira u trigonskom i monoklinskom sustavu. Ne kala se i ima neujednačen školjkast lom. Na plohama je staklastog, a na prijelomima masnog sjaja. Ima bijeli ogreb.

Kemijska i fizikalna svojstva:

Tvrdoće je 7. Kriptokristalasti je varijetet silicijevog dioksida, sastavljen od kvarca i moganita. Obadva minerala su silicijev dioksid, ali se razlikuju po tome što kvarc kristalizira u trigonskom sustavu a moganit u

monoklinskom. Može biti proziran i poluproziran te neproziran.

Ostali
podaci:

Oniks je slojeviti varijetet kalcedona. Sastavljen je od paralelnih slojeva kalcedona u izmjeničnim bojama.

Crni oniks je najpoznatiji ali je i najrjrđi.

Sardoniks je vrsta oniksa u kojoj su slojevi crvenkastih boja.

Obrađuje se u kuglice, kabašon i polira. U starom Rimu korišten je za izgradnju stupova.

Zanimljivosti:

Prema grčkom mitu, Kupidon je vrhom strijele odrezao nokte usnuloj Afroditi i rasuo ih po plažama širom svijeta. Vidjevši to, parke su te nokte pretvorile u crni kamen kako se ne bi uništio niti jedan dio božanskog tijela. Grci su ovaj kamen nazvali oniks, međutim to nije isti kamen koji mi danas nazivamo oniksom
U prvom stoljeću prirodoslovac Plinije Stariji opisuje oniks i razne tehnike liječenja u svojoj knjizi Naturalis Historia .

Stari Rimljani su izrađivali pečate od oniksa, jer se za njega nije lijepio vosak. Reljefno gravirani oniks, tzv. kameje u prstenju su izuzetno atraktivne jer su izdignuti detalji gravirani u gornjem sloju jedne boje, osnovna slika rezana u srednjem sloju je druge boje, a pozadina je treće boje. U renesansi i kasnije ovakva obrada oniksa koristila se u ogrlicama i broševima.
U viktorijansko doba, nakit od crnog oniksa nosio se u vrijeme žalosti, odražavao je tugu vlasnice, a u art dekou je bio popularan kao kontrast rubinu ili dijamantu.

Nazivaju ga draguljem duhovne snage koji umanjuje bračne nesuglasice i štiti od nesreće. Neki kažu da oniks kroz snove može pružiti uvid u budućnost.


Sve artikle možete naručiti na telefon 01 3647044, mob, 095 805 7716,095 902 2779 ili na e-mail mineralexpo@mineralexpo.hr i kupiti ili pouzećem ili direktno u dućanu u Zagrebu, Badalićeva 7a, dvorišna zgrada.
 
OSTALE
OGRLICE
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
 
 
back
home