RUBIN

(grupa korunda)
Al 2 O 3

Nalazište:

Burma, Cejlon, Tajland, Brazil, Rusija-Sibir, Afganistan, Pakistan, Vijetnam, Indija, USA, Australija, Norveška

Boja:

Tamno crvena, ružičasta do ljubičaste. Kod rubina se pojavljuje asterizam ili efekt zvijezde koji najčešće uzrokuju tanke iglice rutila, orijentirane paralelno s tri kristalografske osi.

Osnovni podaci:

Kristalizira u trigonskom sustavu, magmatskog (pegmatitni mineral) ili metamorfnog postanaka.

Tvrdoće je 9 i jedan je od minerala (korund) Mohsove ljestvice tvrdoće.

Kristali su stupićastog ili bačvastog habitusa. Ima iverast lom. Staklastog je do dijamantnog sjaja. Vrlo je otporan na atmosferska trošenja.

Ostali
podaci:

Spada u korunde. Jedan od najvrednijih minerala za izradu nakita. Obrađuje se u briliant, stepenasto, kabašon i mješano.

Zanimljivosti:

Naziv rubin potiče od latinske reči "rubens", što znači crven. Dugo je smatran kraljem dragog kamenja, simbol aristokracije. Svojom bojom asocira na moć, strast i ljubav. Vjeruje se da u rubinu gori stalni plamen, a onom tko ga nosi štiti zdravlje te potiče hrabrost i volju.

Rosser Reeves rubin, pronađen na Šri Lanki, jedan je od najljepših i najvećih (138.7 karata) zvjezdanih rubina na svijetu. Cijenjen je zbog prekrasne boje i lijepo definiranog uzorka zvijezde. Marketingški div Rosser Reeves koji je donirao ovaj kamen Smithsonian institutu 1965., nosio ga je okolo kao sretnu amajliju. Rubin Delong Star zajedno sa kamenom Star of India bio je predmet slavne krađe, koju su izveli Jack Murphy, poznat kao Murph the Surf, i dvojica drugih muškaraca. Oba kamena otkupljena su za 25.000 dolara.

Rubin crvena boja asocira na vatru i krv, strast, moć i ljubav. Prsten sa rubinom simbolizira neraskidivu vezu. Rubin budi životnu energiju, potiče na akciju, produbljuje i obnavlja ljubav.

IZ NAŠE PONUDE


Sve artikle možete naručiti na telefon 01 3647044, mob, 095 805 7716,095 902 2779 ili na e-mail mineralexpo@mineralexpo.hr i kupiti ili pouzećem ili direktno u dućanu u Zagrebu, Badalićeva 7a, dvorišna zgrada.

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     
 
back
home
 
   
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 
back
home