Sat na ahatu 12,5 cm

sat_ahat (3)

Klik za povećanje

230,00 Kn

Sat na ahatu
sa postoljem
12,5 x 10 cm

Product Description

Ahat (varijetet kvarca)
SiO

Nalazište: Brazil, Meksiko, Njemačka, USA, Hrvatska oko Lepoglave

Boja: Plavi, smeđi, sivi, bež, zelenkasti, ružičasti, crni

Osnovni podaci: Kristalizira u trigonskom sustavu, magmatskog je postanka.
Ne kala se i ima školjkast i iverast lom. Na plohama je staklastog, a na prijelomima masnog sjaja.
Ima bijel ogreb. Tvrdoće je 7 . Ne otapa se u kiselinama. Kriptokristalasti je varijetet kvarca, spada u kalcedone. Može biti proziran i neproziran.

Ostali podaci: Ahat spada u grupu kalcedona (kriptokristalasti varijetet kvarca). Najčešće kristalizira u okruglim šupljinama- geodama u bazaltnoj lavi, u koncentričnim slojevima različite boje. Te su šupljine nastale kao mjehuri plina u tekućoj lavi. Porozan je pa veže mineralne otopine iz tla. Iz tog ga je razloga lako obojiti pa je vrlo dekorativan. Za nakit ga se brusi se u formu kabašona, kuglica i gema. Od njega se također izrađuju različiti ukrasni predmeti.

Zanimljivosti: Ime je dobio po rijeci Achates u Siciliji. Ahat je u Islamu vrlo dragocjen kamen. Prema muslimanskoj tradiciji osoba koja nosi prsten s ahatom je zaštićena od raznih nezgoda i ima dug život.
U drugim tradicijama vjerovalo se da liječi od uboda škorpiona, ugriza zmije, smiruje grmljavinu itd.
Neki Indijanci geode ahata nazivaju “jajima groma” (thunder eggs) i vjeruju da se iz njih izlegu ptice Gromovnik (Thunderbird), dok se Europljani vjerovali da se iz ahatnih jaja izlegnu grifoni ( antička mitska životinja, krilati lav s orlovskom glavom i pandžama, čuvar grobova, riznica i sl.)

Alternativa (nema znanstvenih dokaza):  Ahat djeluje umirujuće na osobu koja ga nosi. Stvara sklad u organizmu, štiti od negativnih zračenja. Ahat štiti djecu i djeluje na njih umirujuće.
Najbolje mu je djelovanje na prvoj čakri, i to na spolne organe a ženama pomaže kod poroda.
Horoskop : Blizanci, Rak, Jarac
Čakra : sakralna

Recenzije

Još nema recenzija, želite li dodati svoju?

*:


MineralExpo | Međunarodni sajmovi dragog i poludragog kamenja
©2016